Codul etic în coaching pentru profesionistii în life coaching
Fiecare meserie are propriul cod deontologic, iar codul etic profesional în coaching, care se aplică meseriei de life coach în România, are prevederi minuțios formulate de către specialiști cu experiență în coaching.
Codul etic profesional pentru ocupația Specialist in Coaching (life coach) in Romania.
Creatorii Standardului Ocupațional pentru ocupația Specialist în Coaching (life coach) în țara noastră, au creat un set de reguli menite să ofere un cadru profesional optim pentru desfășurarea acestei activități. Aceste prevederi sunt în egală măsură respectate la nivel internațional, unde există pentru fiecare țară un cod deontologic similar.
La nivel global, codul deontologic reprezintă un criteriu primordial de acceptare a depunerii dosarului spre evaluare de către principalele organizații care recunosc profesionalismul în coaching al specialiștilor acreditați. Astfel, în cadrul International Coaching Federation (ICF) și European Mentoring and Coaching Council (“EMCC”) este numit Cod Etic, iar in cadrul International Authority for Professional Coaching & Mentoring este numit Cod de Conduită Profesională.
Codul deontologic trebuie să fie parte explicită a contractării serviciilor cu clientul de coaching
În cele ce urmează, puteți citi pe îndelete, modul în care noi, echipa de Coachi din cadrul AMA Leadership Academy prezentam clienților noștri Codul etic profesional în coaching.
Aceste informații fac parte integrantă din toate documentele de contractare cu clienții serviciilor noastre, atât pentru beneficiarii serviciilor de life coaching, team coaching, leadership coaching, programe de coaching în educație, și, desigur, programele de acreditare în life coaching și certificare în team coaching.
Cu atât mai mult cu cât programul de formare în life coaching elaborat de AMA Leadership Academy, AMAzing Life Coaching Certification, este curs de coaching acreditat ANC, care respectă toate prevederile Standardului Ocupațional pentru Specialist în Activitatea de Coaching.
Codul etic profesional în coaching pentru clienții echipei AMAzing – model.
Prin prezenta, părțile din partea introductivă a contractului, agreează următoarele:
Art. 1 Prestatorul prin intermediul Coachului din cadrul programului și prin fiecare membru al echipei AMA Leadership Academy care interacționează cu Participantul în interesul prezentului contract, se obligă să respecte pe toată durata contractului, codul de conduită, care include prevederile din Codul Deontologic Profesional pentru Specialistul în Activitatea de Coaching, elaborat de către Asociația pentru Coaching Profesionist din România, autoarea Standardului Profesional care stă la baza acreditării ANC pentru COD COR 242412, acreditare al cărei deținător este Prestatorul.
Art. 2 În interesul prezentului Acord, Beneficiarul serviciilor de coaching primește denumirea de Client (conform referinței specifice din Codul Deontologic Profesional).
Art. 3 În cadrul prezentului contract, în calitatea sa de Specialist în activitatea de Coaching Acreditat ANC, Prestatorul se angajează să onoreze prevederile Codului Deontologic Profesional după cum urmează:
3.1 Onorează clientul ca expert în viața și munca sa și presupune că fiecare client este creativ, întreg și plin de resurse.
3.2 Bazat pe aceste premise, responsabilitatea fiecărui Coach este să:
3.2.1 Descopere, clarifice și să se alinieze la ceea ce clientul dorește să dobândească;
3.2.2 Încurajeze clientul să se autodescopere;
3.2.3 Opteze pentru soluțiile și strategiile alese de însuși clientul său;
3.2.4 Mențină și susțină responsabilitatea și răspunderea clientului.
3.3 Tratează relația de Coaching astfel încât aceasta să permită oamenilor să performeze semnificativ și cu rezultate remarcabile în viețile lor, în carierele și organizațiile lor.
3.4 Ajută oamenii să adâncească rezultatele învățării lor în diverse domenii, să obțină rezultate practice mai bune, să-și îmbunătățească ceea ce numim calitatea vieții.
3.5 În fiecare sesiune de Coaching, clientul își alege subiectele conversației, în timp ce Coachul ascultă și contribuie cu observații și întrebări lămuritoare.
3.6 Pune accentul pe conștientizarea alegerilor din procesul evocat de client. Se concentrează pe situația actuală a clientului și pe ceea ce el dorește să obțină, să dobândească, să facă în viitorul imediat.
3.7 Recunoaște că rezultatele sunt meritul intențiilor, alegerilor și acțiunilor clientului, susținute de efortul și suportul procesului de Coaching.
3.8 În calitate de Coach profesionist, Prestatorul susține și reflectă prin comunicarea și conduita sa, fiecare dintre următoarele afirmații:
3.8.1 Am o orientare profesională pozitivă și mă feresc să fac declarații care ar putea afecta negativ imaginea publică a acestei profesii.
3.8.2 Nu fac cu bună știință declarații publice mincinoase sau care pot conduce în direcții greșite, acuze sau probe incriminatoare legate de profesia de Coach.
3.8.3 Respect diversele abordări în Coachingul profesional, acreditate de International Coaching Federation (ICF), European Mentoring and Coaching Council (EMCC), International Association of Coaching (IAC), International Institute of Coaching (IIC), European Coaching Federation(EuCF). Onorez contribuțiile altor Coachi profesioniști, nu-i calomniez și nu denaturez contribuția lor.
3.8.4 Sunt conștient că în această profesie se poate abuza, denaturând felul în care influența Coachingului poate afecta viețile altora și mă strădui mereu să recunosc când situațiile particulare, personale pot denatura, interfera sau intra în conflict cu performanța mea în relațiile mele de Coaching.
3.8.5 În oricare asemenea situație sau circumstanță cer întreruperea asistenței profesionale, determinând măsurile necesare de suspendare a relației de Coaching.
3.8.6 Inclusiv în sesiunile pe care le supervizez mă conduc după acest Cod Etic Profesional (ARC) în toate situațiile.
3.8.7 Conducerea cercetărilor mele și raportările privind activitatea de Coaching vor fi făcute cu competență, onestitate și în respectul standardelor științifice. Raportările mele vor avea permisiunea persoanelor implicate, protejându-le de orice daune morale. Toate cercetările vor respecta legislațiile țărilor în care sunt întreprinse și prezentate.
3.8.8 Voi păstra, stoca și crea documente în relațiile mele de Coaching ținând cont de confidențialitatea necesar implicată și de legislația legată de asemenea documentări.
3.8.9 Voi folosi contactele la care am acces (adrese de e-mail, telefoane) strict în limita permisă de normele GDPR și de permisiunile date de cei implicați.
3.8.10 Sunt responsabil/ă în fixarea granițelor clare, adecvate și valide cultural care guvernează fiecare sesiune de Coaching.
3.8.11 Nu voi avea nici un fel de implicare sexuală în relațiile mele de Coaching.
3.8..12 Voi propune înțelegeri clare cu clienții și le voi respecta în întregime în relațiile mele profesionale de Coaching.
3.8.13 Mă asigur că de la prima sesiune sau înaintea ei clientul înțelege natura procesului de Coaching, se consideră protejat de angajamentul meu pentru confidențialitate, are disponibilitate să-și onoreze angajamentul financiar și alte condiții ale înțelegerii.
3.8.14 Voi comunica exact calificările, experiența și expertiza mea de Coach.
3.8.15 Nu voi induce așteptări false la client privind competențele mele de Coach și rezultate ale procesului de Coaching.
3.8.16 Nu voi da clienților sau potențialilor mei clienți informații sau sfaturi pe care le consider nesigure sau derutante.
3.8.17 Nu voi exploata în cunoștință de cauză (oneros) nici un aspect al relațiilor Coach – client în propriul meu interes, beneficiu sau câștig material.
3.8.18 Voi respecta dreptul clientului de a stopa relația de Coaching și voi semnala clar orice semnal al sau care indică lipsa posibilă de eficacitate a procesului de Coaching.
3.8.19 Dacă înțeleg că un alt Coach sau o alta soluție (resursă) poate servi mai bine clientul, comunic aceasta, oferindu-i clientului posibilitatea de a face alegerea.
3.8.20 Voi comunica clientului să întrerupă alte servicii oferite lui imediat ce consider că acestea îi pot dauna.
3.8.21 Voi face toți pașii rezonabili pentru a informa autoritățile competente în cazul în care clientul dezvăluie intenții de a se pune pe sine în pericol sau de a-i periclita pe alții.
3.8.22 Voi respecta confidențialitatea informațiilor de la clienții mei, cu excepția subiectelor specific cerute de legi aplicabile.
3.8.23 Voi obține acordul clienților mei înainte de a le comunica numele, în calitate de clienți, ca și alte informații prin care aceștia pot fi identificați.
3.8.24 Dacă este necesar să fiu înlocuit de cineva, aceasta se vă face numai cu acordul expres al clientului.
3.8.25 Voi evita orice conflict personal între interesele mele și cele ale clientului.
3.8.26 În cazul apariției unui conflict sau potențial conflict de interese îl voi face de îndată cunoscut clientului și vom conveni cum lucrurile pot evolua în beneficiul său.
3.8.27 Voi face cunoscut clientului toate beneficii anticipate pe care le pot obține de la terți datorită relației cu el.
3.8.28 Voi face compensări (barter) pentru servicii de Coaching (bunuri sau alte avantaje nebănești), doar în situațiile când aceasta înțelegere nu afectează efectiv calitatea și profesionalismul relațiilor de Coaching.
3.8.29 În calitatea mea de Coach profesionist, mă oblig să respect obligațiile etice ale acestui Cod în relația mea cu clienții și colegii. Mă declar de acord să respect și să aplic acest Cod Etic Profesional, să tratez oamenii cu respect și să le respect independența și demnitatea de ființe umane.
3.8.29.a Dacă voi încalcă acest Cod de Etică sau părți ale sale sunt de acord ca AMA Leadership Academy din proprie inițiativă și prin voință singură să mă facă răspunzător de faptele și pozițiile mele.
3.8.29.b Aceasta responsabilitate pe care mi-o asum față de AMA Leadership Academy mă poate duce, dacă încalc acest Cod sau părți ale sale, la retragerea calității mele de prestator de servicii de coaching în cadrul prezentului contract, la excluderea mea din echipa AMA Leadership Academy, inclusiv, în funcție de situația specifică aferentă tipului de încălcare, la plata de daune corespunzătoare, pentru care îmi asum întreaga responsabilitate.
Concluzii
Respectând prevederile din codul etic profesional în coaching, life coachul oferă clienților sai experiențe de coaching bazate pe profesionalism, oferit cu deplina onoare, respect și încredere în potențialul de dezvoltare al acestora.
Este important și pentru clientul de life coaching să cunoască aceste prevederi, pentru a ști în avans la ce se poate aștepta de la life coachul pe care îl alege pentru propriul proces de dezvoltare personală și profesională.
Organizația, compania, prestatorul de servicii de coaching, respectiv furnizorul de servicii de formare în coaching are obligația să respecte acest cod prin fiecare dintre membrii echipei sale de coaching. Toate acestea însoțite de informarea corespunzătoare a fiecărui client, discutarea pe îndelete a clauzelor contractuale și asigurarea înțelegerii cadrului profesional pentru acordarea serviciilor de specialitate.
Astfel, ambele părți, respectiv toate părțile implicare în procesul de coaching, au deplină claritate, putere și echilibru în relația de coaching, ceea ce constituie o premisă fundamentală pentru un proces cu rezultate la nivel de excelență. Altfel spus, un coach de succes respectă codul deontologic profesional.
Vă dorim tuturor coaching profesionist și rezultate AMAzing!
Credit foto: freepik.com