7 pași concreți pentru a obține o acreditare in life coaching
Iată 7 pasii concreți pentru a obține o acreditare in life coaching. Dacă iubești să contribui semnificativ în viețile oamenilor, te pasionează dezvoltarea personală și profesională și te-ai hotărât să faci o carieră în Life Coaching, iată ce trebuie să știi despre acreditarea ca profesionist în acest domeniu.
În primul rand, practicarea meseriei de Life Coach din punct de vedere legal în România, este posibila în urma obținerii acreditării ANC/APIS conform standardului ocupațional pentru specialist în activitatea de coaching cu codul COR 242412.
Acesta este și un pas esențial în cariera ta de a devenii life coach de succes, pentru că acreditarea te recunoaște pe piață pentru nivelul formării și experiența practică obținute. Găsești aici câteva motive pentru a deveni Life Coach cu Acreditare ANC.
În acest articol îți prezentăm pașii concreți pe care ți-i recomandăm pentru a obține acreditarea ANC/APIS în calitate de life coach certificat.
Pasul 1: Îndeplinirea criteriilor necesare pentru înscrierea în programul cu acreditare in life coaching ANC/APIS
Înainte de a începe procesul de acreditare, este important să te asiguri că îndeplinești criteriile necesare pentru înscrierea în programul de formare profesională. Iată câteva dintre aceste criterii:
Educație și experiență
Trebuie să ai o diplomă de licență (preferabil într-un domeniu relevant) și minim 3 ani de experiență în muncă sau în domeniul voluntariatului, pe bază de contract.
Este de ajutor pentru tine pe parcursul procesului de formare, să ai experiență semnificativă într-un domeniu similar și mai ales în coaching. Asta înseamnă să fi fost client de coaching, parte dintr-o organizație care a primit/ oferit servicii de coaching, și/sau voluntar în proiecte care includ servicii de coaching. Dar nu este absolut necesar.
Oricine poate să aleagă la un moment dat specializarea în coaching, atâta timp cât îndeplinește criteriile obligatorii (diploma de licență și experiență de 3 ani în muncă).
La nivel de competente digitale,conform Standardului sunt absolut necesare cunoașterea operării cu Internet Explorer, Gmail, MS Office, Google Chrome / MS Outlook Express.
Iar în cazul în care urmezi un program de formare online, accesul la informațiile programului implică familiarizarea cu variate platforme precum Zoom și Vimeo pe lângă utilizarea Google Suite și Whatsapp.
Este posibil că fiecare program de formare, care oferă și acreditarea ANC să aibă cerințe specifice suplimentare, așa că asigură-te că le verifici înainte de a te înscrie.
Abilități interpersonale
Life coaching-ul implică lucrul cu oamenii, deci trebuie să ai abilități de comunicare, empatie și ascultare activă. Coachingul este acel domeniu în care deschiderea, înțelegerea și acceptarea celorlalți sunt calități imperioase pentru a deveni un bun profesionist.
Iar examenul de evaluare pentru acreditarea ca life coach, urmărește îndeplinirea competențelor profesionale dintre care 3 foarte importante sunt: atitudinea de coach, comunicarea în coaching și stabilirea relaţiei de coaching.
Pe parcursul programului de formare îți vei dezvolta aceste competențe și multe altele.
Angajamentul față de dezvoltarea personală
Coaching-ul implică și dezvoltarea personală continuă, așa că asigură-te că ești dispus/ă să înveți și să te dezvolți în mod constant.
Singurul mod în care poți aduce clientului tău viitoar de coaching compasiunea, înțelegerea, spațiul și instrumentele adecvate la momentul și n ritmul potrivit fiecăruia, este să fii client de coaching. Pe parcursul programului de formare ai ocazia să fii client și coach de antrenament pentru toți colegii tăi, pentru a putea experimenta mai multe stiluri de coaching și a putea învăța cum să abordezi clienți cu stiluri diferite.
Etică profesională
Este esențial să înțelegi și să respecți codul de etică al coaching-ului, care include confidențialitatea și respectul pentru clienți. Aceste competențe sunt fundamentale pentru acreditare.
În Standardul Ocupațional sunt denumite Etică şi standarde profesionale în coaching și se dezvoltă pe parcursul formării în programul de certificare. Iar după absolvire, codul cu toate modificările lui ulterioare se respectă de-a lungul întregii cariere. Mai ales dacă, acreditarea anc/apis este doar primul pas în parcursul tău de a deveni life coach de succes.
Poți avea o carieră internațională, în timpul căreia vei respecta toate codurile de etică și profesionale ale organizațiilor care guvernează coachingul profesionist în țările respective. Iată câteva care acționează la nivel global: International Coaching Federation (ICF), European Mentoring and Coaching Council (“EMCC”), International Authority for Professional Coaching & Mentoring
Resurse financiare
Programul de acreditare implica costuri de la înscrierea efectivă și materiale de studiu (cărți din bibliografia recomandată , de exemplu). În cazul unui program față-în-față trebuie să iei în calcul și costurile asociate precum transport, cazare, masă pe parcursul zilelor de curs. Acestea nu sunt necesare pentru programele online, totuși, asigură-te că dispui de resursele financiare necesare pentru a acoperi toate cheltuielile necesare.
Obiective puternice
să urmezi un program temeinic de formare în coaching, înseamnă să te pregătești corespunzător pentru o meserie de mare responsabilitate: vei lucra cu sufletele și mințile oamenilor care vor deveni clienții tăi.
Asta înseamnă ca pe parcursul formării tale, trebuie să aloci suficient timp pentru formarea propriu-zisă (180 de ore de lucru direct cu formatorii) și 120 de ore pentru studiul individual (vei citi cărți, vei urmări videos, vei studia manualul și informațiile predate, vei revedea sesiunile de coaching înregistrate. Vei învăța la curs despre Coaching personal și organizaţional, Tehnici de coaching, Evaluarea performanţei, Auto-dezvoltare și auto-observare, Managementul contractului de coaching, Marketingul serviciilor de coaching, Experienţă practică de coaching. Și vei vrea să le aprofundezi independent.
De asemenea, vei participa la sesiuni live / on-line/ telefonice de coaching, cu colegii și clienți externi, timp de 60 de ore (minim).
Răsplata este pe măsură: formare profesională, dezvoltare profesională și mai ales, dezvoltare personală din plin. Dar trebuie să te dedici și să le faci loc în calendarul tuturor celorlalte activități din viața ta.
Pasul 2: Asigurarea că cursul de acreditare in life coaching îndeplinește criteriile necesare
Un alt aspect crucial în obținerea acreditării ANC/APIS este alegerea unui program de certificare in life coaching potrivit pentru tine. Iată ce ar trebui să cauți într-un program de formare:
Profesionalismul formatorilor
Verifică calificările și experiența formatorilor. Aceștia ar trebui să fie experți în coaching, dovedită de o experiență temeinică în coaching și să aibă o carieră solidă în acest domeniu. Formatorii ar trebui să aibă certificări și acreditari naționale și internaționale recunoscute în coaching.
Experiența practică a formatorilor
Cu cât formatorii au mai multă experiență practică în coaching, cu atât vei beneficia de mai multe cunoștințe și sfaturi valoroase care nu pot veni decât din a lucra efectiv cu clienți de coaching.
Un profesionist în coaching acreditat internațional are o experiență minimă de 750 de ore de practică de specialitate. Iar un Maestru în Coaching Acreditat Internațional are în medie 2500 ore de experiență de coaching. Un Fellow al unei astfel de organizații, a dovedit în plus, că a adus o contribuție relevantă coachingului din țara sa, și/sau în lume.
În calitate de absolvent al unui program de formare în coaching, experiența ta minimă necesară pentru absolvire este de 60 ore de coaching. Diferența, până la profesionist, respectiv maestru în coaching, se obține pe parcursul a ani de zile e practică.
Certificări și acreditări
Programul ar trebui să fie susținut de formatori cu certificări și acreditări naționale și internaționale în domeniul coaching-ului. Organizațiile abilitate să ofere acreditări internaționale, evaluează dosarele coachilor profesionisti care aplică pentru acreditarea internațională. Cel mai important document pe care trebuie să-l depună un coach, la dosarul de acreditare internațională, pe lângă dovada absolvirii programului de certificare în coaching, este coaching log-ul.
Acesta reprezintă lista cu toate orele de coaching realizate de către coach pe tot parcursul carierei sale. Orele din coaching log pot fi și pro-bono și plătite. Numărul lor este relevant pentru a fi recunoscut la variatele nivele de acreditare profesională.
Durata programului de acreditare in life coaching
Programul trebuie să respecte structura în ore conform standardului ANC, cu un număr adecvat de ore de formare directă, studiu individual și practică de coaching. Acestea sunt: 180 de ore formare directa cu formatorii, plus 120 de ore studiu individual, plus 60 de ore practica de coaching demonstrata prin coaching log.
Calitatea umană a echipei și a formatorilor
Cursul de formare în coaching trebui să fie un mediu în care cursanții se pot simți în largul lor și pot învăța în mod eficient. Atmosfera relaxată și pozitivă la cursul de formare este esențială. Echipa și formatorii unui program de formare de calitate trebuie să fie caracterizate de profesionalism, empatie și disponibilitate pentru a ajuta cursanții în procesul lor de învățare. Cu cât modul de predare la curs este mai plăcut, iar spațiul de învățare este mai apreciativ, cu atât calitatea experienței este mai mare.
Metode alternative de învățare
Programul ar trebui să ofere o varietate de metode de învățare pentru a se potrivi stilului personal de învățare al fiecărui participant la cursul de acreditare. Cursul de formare ar trebui să îți ofere o varietate de metode de învățare, inclusiv să îți ofere oportunitatea de a participa la, a diferenția între și a învăța despre practica de coaching, supervizarea în coaching și mentoratul în coaching, care se fac cu tehnici, abordări și instrumente diferite. Preferabil de către formatori cu stiluri diferite. Ideal, un curs de coaching cu acreditare in life coaching ar trebui să-ți ofere și oportunitatea de a participa după absolvire la sesiuni de dezvoltare continuă a competențelor profesionale.
Compatibilitatea cu stilul formatorilor
Asigură-te că te simți confortabil cu stilul de predare al formatorilor și că se potrivește cu stilul tău de învățare, pentru a beneficia de o experiență plăcută și pozitivă de-a lungul întregului proces de învățare.
În acest sens, ajută dacă poți accesa recenzii, testimoniale, reviews scrise și/sau filmate cu participanții, absolvenții, coachii profesioniști care au urmat cursul de coaching creditat care te atrage.
Pasul 3: Alegerea cursului de life coaching cu cel mai bun raport dintre calitatea serviciilor de formare și preț
Un alt factor important în alegerea programului de acreditare este raportul dintre calitatea serviciilor oferite și costul acestora. Este esențial să compari mai multe opțiuni și să evaluezi ce oferă fiecare program în schimbul taxei de înscriere. Poate fi tentant să alegi cea mai ieftină opțiune, dar este important să ții cont și de calitatea formării și de resursele pe care le vei primi.
În cazul în care ai mai multe opțiuni comparabile, poți contacta un mentor coach cu experiență. Un mentor care cunoaște programele de formare de pe piață și căruia îi comunici preferințele tale pentru programul de formare în coaching, te poate ajuta să faci alegerea optimă pentru tine.
Pasul 4: Contactarea reprezentanților scolii de coaching
Înainte de a lua o decizie finală legată de certificarea in life coaching, este recomandat să contactezi reprezentanții școlii de coaching pentru a clarifica orice întrebări sau preocupări pe care le ai. Poți să le adresezi întrebări despre conținutul cursului, experiența formatorilor, programul de studiu, costuri și orice alt aspect care te preocupă.
Pasul 5: Înscrierea efectivă în programul de acreditare în life coaching
După ce ai făcut toate cercetările necesare și ai ales programul de formare care ți se potrivește cel mai bine, urmează să te înscrii efectiv în acesta. Acest pas implică completarea formularului de aderare și furnizarea tuturor documentelor și informațiilor necesare.
Absolvirea cursului de formare se face în baza evaluărilor intermediare realizate de către formatori și treceri cu brio a examenului de acreditare. Acesta atestă faptul că ți-ai însușit cele 12 competențe profesionale pentru ocupația Specialist în Activitatea de Coaching și poți practica această meserie în România.
Pasul 7: Obținerea recunoașterii ca Specialist în coaching în Uniunea Europeană
După obținerea Certificatului de Absolvire, care te acreditează Specialist în Activitatea de Coaching (life coach), poți merge personal la ANC/APIS să pui apostila pe el. Aceasta îți recunoaște formarea și dreptul de practică în Uniunea Europeană și este primul pas către o carieră internațională în coaching, în calitate de specialist acreditat.
Life Coachingul este o profesie în plină ascensiune la nivel național și internațional, iar cererea de coachi profesioniști este în continua creștere. Pentru a practica coachingul la nivel profesionist, este important să obții mai întâi certificatul de la un furnizor de formare acreditata de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) sau Agenția de Plati și Investiții Sociale (APIS), apoi să obii recunoașterea în UE prin apostilă șii apoi, să continui acreditarea la nivel internațional, pe măsură ce acumulezi experiență practică de coching și te înncadrezi în standardele organismelor de acreditare precum ICF, EMCC, IAPC&M.
În concluzie, pentru a obține o acreditare in life coaching și a deveni un life coach certificat, trebuie să parcurgi acești pași esențiali. Este important să fii atent la criteriile de eligibilitate, să alegi un program de formare performant, susținut de profesioniști în coaching, acreditați și recunoscuți de organizații de încredere. Mai ales, este important să te asiguri că acesta se potrivește stilului tău de învățare, nevoilor de dezvoltare și obiectivelor tale profesionale.
Prin luarea acestor măsuri, vei avea toate șansele să te bucuri de procesul formării tale, să obții maximum de valoare pe toate planurile, să devii un life coach de succes, să oferi servicii de înaltă calitate clienților tăi viitori. Toate acestea ca persoană minunată, care poate oferi valoare tuturor celor din jurul său, în toate situațiile de viață.
În cazul în care vrei să te asiguri că toate criteriile de mai sus sunt îndeplinite de programul de formare în coaching, acreditat ANC, AMAzing Life Coaching Certification, te așteptăm cu drag să ne contactezi, prin formularul din pagina programului, prin formularul de contact su direct prin, whatsapp și te susținem să devii AMAzing Life Coach acreditat!
Credit foto: freepik.com